Monday, December 28, 2009

SMOKING BUS..

BismiLlahiRahmanirRahim..
Hari ni 28 dec 2009.. lbh kurg kul 0945am aku ke Pasir Mas, mcm biasala sb keje harian kt ctu (outstation la katakan).. hari ni aku g ngn bus..ade 1 insiden yg lucu gak.. kebetulan masa tu xramai org dlm bus. so aku duduk kt tmpt yg agak depan.. tingkap bus plak besar, so luas la pemandangan aku. hehe. smp kt 1 traffic light tu, aku tgh pandang kt luar melalui tingkap bus yg lebar tu, sambil2 berangan, muhasabah memikirkan kuasa Allah..(poyo je).. sdg asyik berangan tetiba ade 1 van benti kt sblh kanan bus yg aku naiki tu, tah pasal2 ade sorg mamat dok melambai2 kt aku(xkenal pn sape n aku pn xsure smada dia lambai aku or org lain..mane la tau aku je yg perasan..hehehe) tp dlm bus tu xde gadis2 pn..yg ade pakcik2, makcik2 n aku je yg agak muda sket..hehehe.. so bile terperasan aku terus alihkan pandangan.. xnak amik tau pn sape.. hehehe.. xtually bkn nk ckp ape..tp mmg lumrah alam camtu, ade jgk bdk2 nakal kt bumi Allah nie..hehe.. hope xde la yg akan ter'over'.. then lps tu perjlnan bus spt biase dah la.. aku pn xtgk luar sgt daaa.. sb pikir ape yg nk buat kt opis PM tu nti..huhuhu.. smp kt opis PM tu aku pn keje mcm biase je.. ade je kisah xbesh tp xnk la share....*sb xmenarik*

Pada petangnye plak, aku kuar opis ikut opis hour, aku pikir smpt la naik bus lg utk balik KB..memang smpt pn, g kt bus station tu dlm 5-10mnt je tggu, then bus smp.. naik la aku ke dalam 1 bus yang menghala ke Kota Bharu.. perjalanan biasa je, ramai jgk dlm bus tu, termasuk 3 singaporean (baru balik dr Thai n nk ke bus station Langgar, sb dorg transit kt KB)..ape yg menarik, ketika bus yang kami naiki hampir tiba di simpang traffic light Tendong, one of the singaporean menuju ke tmpt driver, then he said "SIR, YOUR BUS IS SMOKING" ( in serious n panic mode) tp, pakcik yang driver bus tu rilex je n reply balik "NAK HISAP ROKOK???" hahaha.. nk tergelak aku, tp ms tu sume passenger bus da panic da, (kecuali aku,*sb aku nk tegelak, driver bus tu n ade sorg lg brother tu) hehe.... sb dorg takut bus tu terbakar or akn meletup.. so aku just cool down kn dorg yg panic (yg dkt dgn aku je la) ade yg smp nk turun tukar bus da.. ms tu driver bus stop jap utk sejukkan enjin..ade yg cuak tny aku.. " xbahaya ke nie??" aku ckp insyaAllah x.. hehe ( pdhal aku pn risau gak). then lps driver bus tu check n xde pape yg bermasalah, dia teruskan perjalanan.. driver bus tu ckp dia rasa bus tu berasap sb gas air cond yg mnyebabkan temperature bus naik, ataupun kehabisan air (radiator)..hehe.. dia kate kalo tali kipas bus tu yg hangus mesti bau dia lg busuk, n mmg bus xkan boleh jalan da masa tu..hehehe..

Apepun AlhamduliLlah kitorg dlm bus tu sume selamat smp kt KB..tp ape yg kelakar dlm ke'panic' an tu adalah perkataan "SMOKING AND HISAP ROKOK".. smp aku pn xtau nk describe mcm mane daaa.. tersenyum sorg2 time teringat kisah tu..

Friday, December 25, 2009

HANTARAN TINGGI/MAHAL??

Bila bercerita tentang kawen ni, rasenye mcm2 isu selalu dipersoalkan.. dari sebelum kawen, mjlis tunang, smp la dah kawen, n kdg2 dah ade anak pn isu kawen ni xpenah abis..hehehe.. xtualy kt cni i ade isu2 sket nk share..kenape ssh sgt nk amik anak dara org nie..hehe.. ni pn hasil sharing ngn member2 lain.. tp boleh la dijadikan iktibar.. Allah menggalakkan kita bersederhana.. so jgn la melampaui batasan yang sepatutnya.. ;-)

KENAPA HANTARAN DORANG TINGGI????

Sebab

Anak pompuan sorang

Anak pompuan sekolah tinggi 20 tingkat

Anak pompuan paling jambu dalam family

Anak pompuan kerja high post

Anak pompuan biasa pakai barang branded

Anak pompuan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan

Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus

Anak pompuan yang rasa dirinya... lengkap segala-galanya

Bapak pompuan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif

untuk membuktikan yang si lelaki mampu menyara anaknye yg high-maintainence


Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je


1."Eh! Nak meniaga anak ke pe?
Kadang tu mak bapak ok jer si anak lak lebih-lebih


2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je."


3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan."

4. "Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lengnyek je."

5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?"

6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones eh?"

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-

1."Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet."

2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."

3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor."

4."Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je."

5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi."

6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin- kahwin."


Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya; jawapannya :-

"Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much ler."

"Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler."

3."Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je."

"Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke;

boleh kata semua credit card kita ada lah."

"Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."

"Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur.Murah nye?

*renung2kan lah yer*

Friday, December 18, 2009

Jika Aku Jatuh Hati..Ya Allah..

video

SECEBIS DOA

SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA MANUSIA,
TAK SEMESTINYA MANUSIA CINTA KEPADA KITA,
TETAPI SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA ALLAH,
NESCAYA CINTA ALLAH TIADA PENGHUJUNGNYA.
SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA MANUSIA,
KITA AKAN CEMBURU KEPADA ORANG YANG MENCINTAI
ORANG YANG KITA CINTAI,
TETAPI SEKIRANYA KITA CINTA KEPADA ALLAH,
KITA AKAN TURUT MENCINTAI
ORANG YANG MELABUHKAN CINTANYA KEPADA ALLAH JUGA.

YA ALLAH,
ANDAINYA DIA ADALAH JODOH YANG DITETAPKAN
OLEH-MU KEPADAKU,
MAKA CAMPAKKANLAH DALAM HATIKU CINTA KEPADANYA ADALAH
KERANA-MU, DAN CAMPAKKANLAH DALAM HATINYA,
CINTA KEPADAKU ADALAH KERANA-MU.

NAMUN,
ANDAINYA DIA BUKANLAH JODOH YANG DITETAPKAN OLEH-MU KEPADAKU,
BERIKANLAH KU KEKUATAN AGAR PASRAH DALAM MENGHARUNGI UJIAN,
YANG KAU BERIKAN KEPADAKU.

YA ALLAH,
JIKA AKU JATUH CINTA,
CINTAKANLAH AKU PADA SESEORANG YANG MELABUHKAN CINTANYA PADA-MU, AGAR BERTAMBAH KEKUATANKU UNTUK MENCINTAI-MU.

YA MUHAIMIN,
JIKA AKU JATUH CINTA,
JAGALAH CINTAKU PADANYA AGAR TIDAK MELEBIHI CINTAKU PADA-MU.

YA RABBANA,
JIKA AKU JATUH HATI,
JAGALAH HATIKU PADANYA AGAR TIDAK BERPALING PADA-MU.

YA RABBUL IZZATI,
JIKA AKU RINDU,
RINDUKANLAH AKU PADA SESEORANG YANG MERINDUI SYAHID DI JALAN-MU.

YA ALLAH,
JIKA AKU RINDU,
JAGALAH RINDUKU PADANYA AGAR TIDAK LALAI AKU MERINDUI SYURGA-MU.

YA ALLAH,
JIKA AKU MENIKMATI CINTA KEKASIH-MU,
JANGANLAH KENIKMATAN ITU MELEBIHI KENIKMATAN INDAHNYA BERMUNAJAT DI SEPERTIGA MALAM TERAKHIR-MU

YA ALLAH,
JIKA AKU JATUH HATI PADA KEKASIH-MU,
JANGANLAH BIARKAN AKU TERTATIH DAN TERJATUH DALAM PERJALANAN PANJANG MENYERU MANUSIA KEPADA-MU.

YA ALLAH,
JIKA KAU HALALKAN AKU MERINDUI KEKASIH-MU,
JANGAN BIARKAN AKU MELAMPAUI BATAS SEHINGGA MELUPAKAN AKU PADA CINTA HAKIKI DAN RINDU ABADI HANYA KEPADA-MU.

ameen...

WAHAI MELAYU....

Thursday, May 14, 2009
Lokasi : Didalam Pasaraya Besar
Masa : Jam 3.30 pm

Seorang penolak troli gigih bekerja. Dari warna kulit dan wajah, jelas berbangsa melayu. Bukan Nepal atau Burma . Bangsa sekulit dengan aku. Usia tidak muda dan tidak juga tua. Agaknya dalam lingkungan 30an. Benar2 mengerah keringat dan kudrat menolak tidak kurang 30 troli sekali lalu. Peluh memercik, jelas dimukanya. Setelah selesai dia tiba-tiba tersenyum bila merasakan ada mata yang sedang melihat dia bekerja tadi. Sebagai menghargai, aku balas senyuman sambil menghampiri beliau.

Dah lama kerja kat sini ? tanyaku sambil menghulur tangan untuk berjabat tanda awal memula perkenalan. baru lagi bang. Baru 2 bulan. Oh..jawabku ringkas. Sebelum ni ? Kerja kilang bang ! Dimana ? Di Pulau Pinang. Kilang tutup...nasib baik dapat kerja kat sini. Alhamdulillah ! Itupun terpaksa menganggur lebih 5 bulan tanpa kerja tetap.

Dari riak wajah, aku tahu dalam jiwanya terpamer azab kehilangan pekerjaan. Macamana kerja baru ni..ok ke tak ok ? aku menyoal lagi. Dia diam seketika..kemudian bersuara..kerja kuli bang! Nak kira ok tu..ok juga, cukup buat beli susu anak bang ! Berapa syarikat ni bagi sebulan ? banyak benar pertanyaan dari mulut aku ni untuk dia. Hmm..campur overtime..12 jam kerja sehari dari pukul 10 pagi sampai 10 malam, dapatlah RM800 sebulan. Banyak tu ? aku cuba menduga. Banyak ker? Cukuplah untuk sara anak bini. katanya ringkas. Hampir 10 minit aku luangkan masa untuk berbual dengan beliau, Halim namanya, ayah kepada 3 orang anak, 2 dah masuk sekolah rendah dan seorang lagi baru berumur 3 tahun. Tinggal di rumah sewa dengan sewaan RM250 sebulan. Agak perit bagi Halim, aku dapat rasa dengan gaji sebanyak itu. Apa nak buat..walaupun dia mempunyai Sijil dari Politeknik Ungku Omar, tapi yang jelas..pekerjaan beliau kini sebagai 'penolak troli'. Jika dahulu ketika bekerja kilang, sebagai juruteknik setiap bulan kurang2 dia boleh dapat RM1600 sebulan. Separuh dari pendapatannya hilang kerana masalah ekonomi sekarang. Nak salahkan kerajaan ker ? Entahlah..!!

Lokasi : Masjid Jamek ***
Masa : Lepas Maghrib (malam tadi)

Setelah selesai majlis bacaan Yaasin untuk Kekanda Sultan Perak yang mangkat, jemaah masjid dirai dengan jamuan kenduri arwah seorang dari jemaah kariah di anjung balai. Ikut giliran, aku yang nak buat jamuan tahlil arwah malam ni, tapi kerana kes khas, nampaknya giliranku untuk bersedekah bagi pihak arwah ibubapaku yang telah ke barzah terpaksa ditunda esok malam. lagipun bacaan Yaasin telah ditetapkan oleh JAIP untuk 3 malam berturut-turut mulai malam ini.

Sedang menjamu pisang dan nasi lemak kukus, kami dikejutkan dengan kehadiran seorang lelaki yang agak kusam dan lusuh pakaiannya. mengambil wuduk..jelas bukan orang kariah kami. Orang luar ni. Imam yang duduk di depan aku ketika itu, bersuara sambil memanggil anak muda yang baru habis berwuduk untuk duduk bersama menikmati jamuan arwah bersama. Agak malu2 dia, namun akhirnya tiada pilihan bila aku sendiri berkata, elok makan dulu, baru bersolat..kita solat jemaah nanti..kelak dibimbangkan solat tak kusyuk, mari makan..anak muda itu terus duduk bersama kami..kebetulan kerusi kosong hanya ada kat sebelah tok imam saja lagi.

Aku tuangkan air teh panas untuk anak muda ini. Memang dia agak malu. Mungkin keadaan yang asing bagi dia mungkin. Biarlah..setelah dihulurkan secawan teh, terus disambut. Namun apa yang aku perhatikan, anak muda ini seperti memang sedang lapar. Jelas aku lihat bagaimana dia memegang cawan dengan terketar-ketar, begitu juga ketika menyuap nasi ke mulut menggunakan sudu. Terketar2 dan tidak bercakap. Anak muda ini benar2 lapar, bisik hati ku. Tok imam bungkam sambil mulut mengunyah cebisan pisang yang tinggal separuh.

Setelah habis hidangan itu, aku hulur lagi sepinggan nasi lemak, mana tahu dia nak tambah. Lagipun nasi lemak memang ada yg belum berusik. Dia menolak. Cukup..ni pun dah kenyang ! katanya pantas. Oh! anak muda ini tak bisu. Dia normal. Dia boleh bercakap. Nampak kepuasan dimuka anak muda ini setelah perut terisi dengan hidangan kami malam ini. Syukur Alhamdulillah..! aku tersenyum. Dia juga tersenyum.

Dari mana ? aku mula buka mulut ! Dari Jawi. (Sebelah Nibong Tebal). Jauh juga tu..nak kemana ? Saya sedang cari kerja encik, dari pagi keluar sampai lepas maghrib..nampaknya tak ader rezeki lagi untuk saya dapat kerja hari ini. Semalam pun saya keluar cari kerja di sebelah BM (Bukit Mertajam) dah dapat tapi jauh pula nak berulang. Kerja tukang cuci pinggan di kedai mamak. Hari ni memang tak ada rezeki saya dapat kerja lagi ! Alhamdulillah..rezeki saya di masjid..sambil ketawa kecil, saikologinya itulah cara melepas tekanan paling murah sebenarnya. Ketawa ! Walaupun didalam hati, azab hanya Tuhan yang tahu.

Datang tadi naik apa ? Naik bas. MasyaAllah..! Ada bas ker lagi nak balik ke Jawi ? tanya saya untuk kepastian. Ada ..bas akhir jam 9.30 malam. Ok..lah macam tu. Kerana saya berkopiah putih dia membahasakan saya sebagai bang haji !

Seusai habis bersolat jemaah Isyak, ketika saya mahu meninggalkan ruang solat tiba2 bahu saya dicuit dari belakang. Oh ! anak muda ini rupanya. Yer..ada apa yang boleh saya tolong ? Bang haji macam ni sebenarnya..saya kehabisan duit..bolehkah bang haji pinjamkan sedikit wang untuk saya, saya sesak sangat ! Bukan banyak..RM10 pun cukuplah..saya nak belikan anak saya susu ! Anak ? Berapa umur anak awak ? 4 tahun ringkas jawabnya. Anak perempuan. Cukup ker nak beli susu dengan RM10 ? Tanya saya lagi..untuk kepastian. Cukup ! Awak belikan anak awak susu apa dengan RM10 ? Saya makin kurang percaya. Susu tin F&N bang haji, itu saja yg saya mampu. Saya dah hampir 3 bulan diberhentikan kerja. Kilang tutup. Astagfirullah...!

Sambil mengeluarkan wang baki dalam kocek, anak muda ini menunjukkan jumlah RM1.70 sen kepada saya. Ini ajer wang yang tinggal bang Haji. Awak ikut saya, saya mengarahkan anak muda itu turun dari tangga masjid dan terus ke kereta. Setelah dibukakan pintu saya minta dia masuk, biar saya hantar awak ke stesyen bas, lagipun jam dah menunjukkan hampir 9.05 malam., dia akur dan menurut saja.

Ketika masuk ke Pusat Bandar, saya berhenti sekejap di ATM Ambank dan mengeluarkan RM50 hasil bayaran dari sahabat yang beriklan di blog saya, MULTY GREEN TRADING yang kalian lihat bannernya di blog sekarang, itu saja yang saya mampu bantu dan tolong anak muda ini. Dia terkejut juga kerana baginya agak banyak duit yang diberikan. Ambillah..saya tolong awak ikhlas, saya sedekah kerana Allah. Ambillah ! Jangan malu ! Setelah itu saya berhenti sekejap di 7-Eleven untuk dia belikan anaknya susu, saya mohon jangan belikan susu F&N, beli susu tepung ! Dia menurut bila dia masuk semula, saya dapat lihat sebungkus susu tepung Dutch Lady ada dalam karung plastik.

Saya beli susu ni bang haji, dah lama anak saya tak minum susu tepung..dekat 2 bulan jugak. Dengan harga RM15.20 sen, cukup mahal bagi anak muda yang telah kehilangan kerja ini, itulah harga kehidupan. Survival...ketika ekonomi negara tidak memihak kepada rakyat marhaen yang ramai kehilangan pekerjaan. Setelah menghantarnya ke Stesyen bas, jelas terlihat kegembiraan di wajah anak muda itu. Setelah mengucap salam, saya tinggalkan anak muda itu sendirian di Hentian Raya Pusat Bandar.

Inilah nasib bangsa yang sebangsa dengan ku, bangsa melayu. Islam. Kepada siapa lagi mahu diharapkan untuk terus menempuh survival kehidupan yang kian mencabar kini. ketika peluang pekerjaan makin mengecut. Kerajaan oh kerajaan..ada jaminankah untuk rakyatmu ketika pemimpin menjerit kuat mengenai ketuanan Melayu. Boleh jalannn..laa !!

(*) Ini kisah benar. Bukan rekaan. Kisah untuk malam jumaat. Buat renungan sahabat sekelian !

* cite ni ina dpt dr member*

TINGKAT NERAKA.. YA ALLAH... MMG TAKUT

YA ALLAH YA RAHMAN YA RAHIM, lindunglilah dan peliharakanlah kami,
kedua ibubapa kami, isteri kami, anak-anak kami, kaum keluarga kami &
semua orang Islam dari azab seksa api nerakaMu YA ALLAH.

Sesungguhnya kami tidak layak untuk menduduki syurgaMu YA ALLAH,
namun tidak pula kami sanggup untuk ke nerakaMu YA ALLAH.

Ampunilah dosa-dosa kami, terimalah taubat kami dan terimalah
segala ibadah dan amalan kami dengan RAHMATMU YA ALLAH......AMIN.....



Luasnya Neraka

Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik ra. berkata: Jibrail datang
kepada Nabi saw pada waktu yg ia tidak biasa datang dalam keadaan
berubah mukanya, maka ditanya oleh nabi s.a.w.:

"Mengapa aku melihat kau berubah muka?" Jawabnya: "Ya Muhammad, aku
datang kepadamu di saat Allah menyuruh
supaya dikobarkan penyalaan api neraka, maka tidak layak bagi orang
yg mengetahui bahawa neraka Jahannam itu benar, dan siksa kubur itu
benar, dan siksa Allah itu terbesar untuk bersuka-suka sebelum ia merasa
aman dari padanya." Lalu nabi s.a.w. bersabda:

"Ya Jibrail, jelaskan padaku sifat Jahannam." Jawabnya: "Ya. Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan
selama seribu tahun, sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun
sehingga putih, kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam
gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yg mengutus
engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan satu baju ahli
neraka itu digantung di antara langit dan bumi nescaya akan mati
penduduk bumi kerana panas dan basinya. Demi Allah yg mengutus engkau
dengan hak, andaikan satu pergelangan dari rantai yg disebut dalam
Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah
bumi yg ke tujuh.

Demi Allah yg mengutus engkau dengan hak, andaikan seorang di
hujung barat tersiksa, nescaya akan terbakar orang-orang yang di hujung
timur kerana sangat panasnya, Jahannam itu sangat dalam dan perhiasannya besi, dan minumannya air panas campur nanah, dan pakaiannya potongan-potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, tiap-tiap pintu ada bahagiannya yang tertentu dari orang laki-laki dan perempuan."

Nabi s.a.w. bertanya: "Apakah pintu-pintunya bagaikan pintu-pintu
rumah kami?" Jawabnya: "Tidak, tetapi selalu terbuka, setengahnya di
bawah dari lainnya, dari pintu ke pintu jarak perjalanan 70,000 tahun,
tiap pintu lebih panas dari yang lain 70 kali ganda." (nota kefahaman:
iaitu yg lebih bawah lebih panas)

Tanya Rasulullah s.a.w.: "Siapakah penduduk masing-masing pintu?"
Jawab Jibrail:

"Pintu yg terbawah untuk orang-orang munafik, dan orang-orang yg
kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat nabi Isa a.s. serta keluarga
Fir'aun sedang namanya Al-Hawiyah.


Pintu kedua tempat orang-orang musyrikin bernama Jahim,

Pintu ketiga tempat orang shobi'in bernama Saqar.

Pintu ke empat tempat Iblis dan pengikutnya dari kaum majusi
bernama Ladha,

Pintu kelima orang yahudi bernama Huthomah.

Pintu ke enam tempat orang nasara bernama Sa'eir."


Kemudian Jibrail diam segan pada Rasulullah s.a.w. sehingga
ditanya:

"Mengapa tidak kau terangkan penduduk pintu ke tujuh?"

Jawabnya: "Di dalamnya orang-orang yg berdosa besar dari ummatmu yg
sampai mati belum sempat bertaubat."


Maka nabi s.a.w. jatuh pingsan ketika mendengar keterangan itu,
sehingga Jibrail meletakkan kepala nabi s.a.w. di pangkuannya sehingga
sedar kembali dan sesudah sadar nabi saw bersabda: "Ya Jibrail, sungguh
besar kerisauanku dan sangat sedihku, apakah ada seorang dari ummat ku
yang akan masuk ke dalam neraka?" Jawabnya: "Ya, iaitu orang yg berdosa
besar dari ummatmu."
Kemudian nabi s.a.w. menangis, Jibrail juga menangis, kemudian nabi
s.a.w. masuk ke dalam rumahnya dan tidak keluar kecuali untuk sembahyang
kemudian kembali dan tidak berbicara dengan orang dan bila sembahyang
selalu menangis dan minta kepada Allah.(dipetik dari kitab "Peringatan
Bagi Yg Lalai")
Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat
sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.

Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:

1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi
lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Mudah-mudahan dapat menimbulkan keinsafan kepada kita
semua.Wallahua'lam.

Al-Quran Surah Al- Baqarah Ayat 159
Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami
turunkan dari keterangan-keterangan dan petunjuk hidayat, sesudah Kami
terangkannya kepada manusia di dalam Kitab Suci, mereka itu dilaknat
oleh Allah dan dilaknat oleh sekalian makhluk.


Dari Abdullah bin 'Amr R.A,
Rasulullah S.A.W bersabda:" Sampaikanlah pesanku biarpun satu
ayat..


*so boleh la copy eh* :-)

Tuesday, December 8, 2009

BANJIR....

Kawasan banjir sekitar Pasir mas, Rantau Panjang & Kota Bharu
semuanya Kuasa Yang Maha Kuasa..MasyaAllah..

















MEMANG ALLAH SENGAJA


Sesungguhnya, Allah memang sengaja

*memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat
menjadi penilai yang baik.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar
bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat
kasih sayang yang terbaik, khas untuk diri kita.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita sedar
bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia
bukanlah pilihan yang hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat
mengutip pengalaman yang tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita jadi
MANUSIA yang HEBAT JIWANYA.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita lebih
faham bahawa CINTA yang TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.
* memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita LEBIH
MENGENALI KEHIDUPAN yang TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa
kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya. Hari esok pun kita sendiri tak pasti sama ada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhan-NYA,dan meninggalkan larangan NYA..
PERCAYA LAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hamba NYA yang
menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepada NYA…….

Tuesday, November 3, 2009

MENGIMBAU KENANGAN

waalllaaa..oleh sbb rindu nk g cameron lg..so i upload la pict ni..utk mengimbau memory.. beshhnye.. huhuhu
















Wednesday, October 14, 2009

ANAK IBLIS TOLONG ORANG TUA KAT MASJID

"Menjelang Maghrib, seorang saudara tua terbongkok2 dgn tongkatnya menuju ke masjid. Beberapa kali dia hampir terjatuh tetapi sempat dikawal menggunakan tongkatnya. Berhampiran di pintu masjid, saudara tua tersebut tersadung batu sehingga tubuhnya terhuyung-hayang ke depan.'Untunglah' seorang pemuda yang kebetulan berada di situ sempat memegang bahu saudara tua tersebut sehingga dia tidak jatuh. Kemudiannya, pemuda tersebut menuntun saudara tersebut sampai ke pintu masjid. Selesai solat, lelaki tua tadi baru menyedari bahawa pemuda yang membantunya sebentar tadi tidak turut solat berjemaah. Dilihatnya pemuda tersebut duduk termenung di pintu masjid tanpa melakukan apa2 pun. "Wahai pemuda, kamu sudah membantuku menuju ke masjid, tetapi mengapa kamu sendiri tidak solat?" tanya lelaki tua sambil menghampiri pemuda itu. "saya tidak mungkin solat pakcik... saya anak iblis.." Lelaki tua tersebut terperanjat, tetapi dia masih mencuba bertanya, " kalau kamu anak iblis, kenapa kamu berusaha menolongku ketika aku hampir jatuh?". "Ayahku sudah lama perhatikanmu. Ia sgt marah kerana setiap kali kamu terhuyung-hayang... dilihatnya dosa-dosamu berguguran. Ketika kamu hampir jatuh, ayahku takut dosamu akan habis sama sekali, sehingga disuruhnya aku membantumu berjalan menuju ke masjid"...

19 Keistimewaan Wanita Menurut Hadis

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."
2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.
3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.
5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.
6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.
9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.
12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."
13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).
15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

Saturday, October 10, 2009

Lelaki

Berikut diperturunkan 14 perkara yang bersangkutan dengan golongan Adam supaya anda lebih peka mengenai beberapa perkara mengenali mereka.Jika ia sesuai dijadikan panduan, terimalah ia dengan hati terbuka. Jika sebaliknya, anggaplah ia sebagai pengisi bahan bacaan anda di masa terluang.
1. Jika anda bertanya lelaki: "Adakah anda cintakan saya?" selepas setahun perhubungan, mereka akan menjawab "Ya, saya cintakan awak".Tetapi hakikatnya, mereka masih ada beberapa jawapan lain untuk soalan itu seperti A. "Ya, rasa-rasanyalah" B. "Mestikah saya berkata begitu supaya anda rasa senang hati?" C. "Bergantunglah apa maksud cinta pada pandangan awak" D. "Penting sangatkah?" dan E. "Siapa, saya?"
2. Anda tidak perlu meminta pendapat jujur mengenai diri anda dan anda tidak payah minta dia memberi pujian anda kekasihnya atau gadis paling menarik di dunia ini. Ini kerana apabila terlihat perempuan cantik di hadapannya, dia mungkin merenung hingga terbeliak biji mata.
3. Ada sesetengah lelaki tidak suka aturan hidupnya dirancang kerana baginya, biarlah takdir yang menentukan. Keadaan jadi lebih teruk jika pasangan cuba merancang segala tindakannya. Jika lelaki pilihan anda tidak gemar kehidupannya ditentukan, kaji dulu tabiatnya sebelum anda mengutarakan sebarang cadangan.
4. Lelaki tidak suka dipaksa atau diubah.
5. Lelaki yang gemar merokok pasti mendapatkan habuannya sebatang dua setiap kali selepas makan.
6. Setiap kali anda marah atau naik angin dengan si dia, dalam fikirannya lebih cenderung memikirkan: "Oh, dia ini pasti datang bulan." sedangkan lelaki tidak sedar dirinya dimarahi kerana perangai atau tingkah lakunya sendiri yang menyakitkan hati.ish ish ish..
7. Lelaki tidak berapa suka membincangkan isu pertengkaran dengan pasangannya. Jika dia mahu duduk berbincang, ia hanya sebentar dan dengan segera mahu menutup perbincangan. Beberapa hari berikutnya, dia akan buat-buat lupa.
8. Ada tiga perkara yang boleh membuat lelaki tertekan iaitu duit, kuasa dan seks.
9. Jangan buat lawak bodoh mengenai lelaki di hadapan kawan atau keluarganya. Ada lelaki cepat tersinggung dan menganggap ia satu penghinaan besar malah mungkin satu percubaan mensabotaj nama baiknya.
10. Lelaki cuma suka lafazkan 'I love you' pada peringkat awal perhubungan. Apabila perhubungan sudah menjadi semakin intim lelaki lupa untuk mengucapkannya semula sehingga wanita yang terpaksa memberi 10,000 jenis isyarat supaya dia tidak lupa dia masih dan perlu mencintai si wanita.
11. Lelaki suka jika pasangannya bergaya cantik, popular dan menarik perhatian waktu berjalan bersama. Tetapi jika ada lelaki lain yang tertarik dengan teman wanitanya, dia akan menyalahkan wanita dulu kerana katanya "Awak yang kuat melayan".
12. Jangan kritik muzik, kereta, pasukan bola, motosikal, topi keledar atau apa saja yang menjadi kegemaran mereka.
13. Jangan kritik cara mereka berpakaian, menyapu gel rambut atau menyikat rambut.
14. Lelaki tidak suka diberikan tekanan pada fasa awal perhubungan. Jika dia melarikan diri apabila terserempak dengan keluarga atau sahabat handai anda, maafkanlah dia kerana dia sebenarnya masih belum yakin sepenuhnya.

WANITA SEJATI

1-Wanita sejati bukanlah dilihat dari kecantikan paras wajahnya, tetapi kecantikan hati yang ada dibaliknya.
2-Wanita sejati bukan dilihat dari bentuk tubuhnya yang mempesona, tetapi dilihat dari sejauh mana dia menutupi bentuk tubuhnya.
3-Wanita sejati bukan dilihat dari begitu banyak kebaikan yang diberinya, tetapi keikhlasan dia memberikan kebaikan itu.
4-Wanita sejati bukan dilihat dari seberapa indah bunyi suaranya, tetapi dari apa yang sering dibicarakan oleh mulutnya.
5-Wanita sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa, tetapi dilihat bagaimana caranya berbicara.
6-Wanita sejati bukanlah dilihat dari keberaniannya berpakaian, tetapi dilihat sejauh mana dia berani memperteguhkan kehormatannya.
7-Wanita sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang dia alami, tetapi dilihat dari sejauh mana dia menghadapi ujian itu dengan syukur.
8-Wanita sejati bukanlah dilihat dari sifat mudahnya dalam bergaul, tetapi dilihat dari sejauh mana dia mampu menjaga kehormatannya dalam bergaul.
9-Wanita sejati bukanlah dilihat dari kekhuatirannya digoda, tetapi dilihat dari kekhuatiran orang jadi tergoda.

Ya Rabb, Ya Rahman, Ya Rahim..semoga kami tergolong dalam golongan wanita2 sejati dan terpelihara dari melakukan kemurkaanMU...ameen...

Friday, October 9, 2009

Tentukan kiblat ikut arah matahari terbenam tak tepat

KOTA BHARU: Umat Islam yang menggunakan kaedah menentukan kiblat berpandukan arah terbenam matahari tidak tepat dan salah di sisi Islam kerana hanya dua hari dalam setahun arah kiblat boleh berpandukan kepada matahari terbenam. Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia (Ilim), Paimuzi Yahya, berkata persepsi umat Islam dalam menentukan jadual atau takwim solat, waktu berbuka puasa dan hari raya berpandukan kaedah matahari terbenam itu wajar dihapuskan dan perlu mengikuti ilmu falak syarie sebenar seperti disahkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). Mengikut kajian ilmu falak, terdapat dua hari iaitu pada 28 Mei dan 16 Julai saja dalam setahun, kedudukan matahari terletak di tengah-tengah Kaabah, yang boleh dijadikan panduan untuk menentukan kiblat umat Islam ketika bersolat.
“Untuk tujuan itulah Ilim diberi tanggungjawab melaksanakan aktiviti menjurus kepada usaha menghapuskan persepsi salah masyarakat tentang ilmu falak itu mengikut hukum Islam sebenarnya,” katanya selepas menutup Kursus Falak (Qiblat) di sini, semalam. Kursus anjuran Jakim dengan kerjasama Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan (JPPK); Jabatan Mufti Kelantan (JMK); Jabatan Agama Hal-Ehwal Agama Islam Kelantan (Jheiak); dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) disertai hampir 100 peserta terdiri kakitangan kerajaan negeri dan Persekutuan. Paimuzi berkata kebanyakan masjid dan surau dan premis hotel, dan kediaman peribadi umat Islam di negara ini masih tidak menggunakan kaedah yang betul dalam menentukan arah kiblat. - Bernama

Tuesday, October 6, 2009

THE PROSTRATION (SUJUD)

video

Surah ni terlalu banyak pengajaran..hayati la bersama..

Friday, October 2, 2009

JAMUAN RAYA

Hari ni 02 okt..we all staff Geoinfo Services snd bhd..dgn kerjasama bosses telah mengadakan majlis jamuan hari raya selepas ofis hour..meriah..sambil tu kitorg raikan befday kak liza (finance exec) and nik mawardi sempena confirmation.. makanan sume sponsored by.
memang meriah sampa camera yg aku pegang pn xsempat nk diclick. nasib baik ade en.harris yg pakar dalam meng'snap' gambar..seronok tu xterkata. tambah lagi majoriti pakai baju raya..memang meriah abis..hehehe. ada niat hati nk upload gambar dr en.harris tp xdpt lg..so kt cni ade la sket2 gambar gadis2 glamour.hehehe. so nantikan cerita raya seterusnya sebab esok lusa byk open house nk kena pegi.. adios..

Wednesday, September 30, 2009

DOA


DOA UTK YG BERCINTA ,SAPE-SAPE YANG TENGAH BERCINTA ATAU BARU NAK BERCINTA ATAU TENGAH BERTUNANG.. AMAL-AMALKANLAH DOA NIH


'Bingkisan Doa.' Ya Allah.... Seandainya telah engkau catatkan... Dia milikku tercipta buatku... Satukanlah hatinya dengan hatiku... Titipkanlah kebahagian antara kami.... agar kemesraan itu abadi... Dan ya Allah... ya tuhanku yang maha mengasihi... Seiringkanlah kami melayari hidup ini... Ketepian yang sejahtera dan abadi...

Tetapi ya Allah... Seandainya telah engkau takdirkan... . dia bukan miliku... Bawalah ia jauh dari pandanganku. ... Luputkanlah ia dari ingatanku... Dan peliharalah aku dari kekecewaan..

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti.... Berikanlah aku kekuatan... Melontar bayangannya jauh ke dada langit... Hilang bersama senja nan merah.. agarku bisa bahagia... Walaupun tanpa bersama dengannya...

Dan ya Allah yang tercinta... Gantillah yang telah hilang.... Tumbuhkanlah kembali yang telah patah... Walaupun tidak sama dengan dirinya...

Ya Allah ya tuhanku... Pasrahkanlah aku dengan takdirmu... Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan... Adalah yang terbaik buat ku.... kerana engkau maha mengetahui.. . Segala yang terbaik buat hamba Mu ini..

Ya Allah... Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku. .. Di dunia dan di akhirat... Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini... Jangan engkau biarkan aku sendirian... Di dunia ini mahupun di akhirat... Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran. .. Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman... Supaya aku dan dia sama2 dapat membina Kesejahteraan hidup... Ke jalan yang Engkau redhai... dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh..

Ameen.. Ya Rabbal A'lamin. .
salam Eid Mubarak..
belum terlewat rasanya untuk menyampaikan salam aidilfitri. betapa seronoknya mereka yg dpt meraikan aidilfitri bersama mereka2 yg tersayang. namun pada mereka yg diuji dengan pelbagai dugaan berat, sabar, tabahkan hati dan redhala dgn ketentuan yang Maha Esa.
kerana setiap apa yg berlaku ada hikmahnya.mungkin Allah nk gantikan dgn yg lebih baik. ameen. apapun sepanjang raya ni alhamduliLlah semuanya baik2 saja. ade jugak rumah sedara mara, n rakan2 yg xsempat dikunjungi..maklumlah..org pompuan ni..time ada tetamu dtg rumah kaum hawa ni la yg harus menyediakn segala apa yg patut..ni yg i bangga jd pompuan ni..mcm2 boleh buat..hehehe..
pada mereka yg i xsempat nk g beraya, jgn risau InsyaAllah ade jodoh, rezeki, dgn izinNya dpt gak kite jumpa nti..
apepun selamat beraya utk sume umat muslimin muslimat..adios amigos..

Thursday, September 3, 2009

WARKAH UNTUK HAWA

WARKAH UNTUK HAWA

Hawa…
Andai engkau masih remaja jadilah anak yang solehah buat kedua ibu bapamu
Andai engkau sudah bersuami jadilah engkau isteri yang meringankan beban suamimu.
Andai engkau masih ibu, didiklah anakmu hingga dia tidak gentar memperjuangkan
Ad-Din Allah

Hawa…
Andai engkau belum berkahwin janganlah engkau risau jodohmu. Ingatlah Hawa janji Tuhan kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Jangan dimulakan sebuah pertemuan dengan lelaki bukan muhrim kerana khuatir dari mata jatuh ke hati, maka lahirnya senyuman, maka akan tercetusnya salam dan sekali gus disusuli dengan pertemuan, takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Hawa…
Lelaki yang baik tidak melihat paras rupa, lelaki yang soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya, lelaki yang warak tidak menilai wanita melalui keayuannya, kemanjaannya, serta kemampuannya menggoncang iman lelaki. Tetapi lelaki yang baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya, dan yang paling penting pegangan agamanya.

Lelaki yang baik juga tidak menginginkan pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut memberi kesempatan kepada syaitan untuk menggodanya. Lelaki yang warak juga tidak mahu bermain cinta kerana dia tahu apa matlamat dalam sebuah pertemuan lelaki dan wanita, yakni sebuah perkahwinan.

Oleh itu, Hawa…
Jagalah pandanganmu, awasilah auratmu, peliharalah akhlakmu, kuatkan pendirianmu.
Andai ditakdirkan tiada cinta dari Adam untukmu, cukuplah hanya cinta Allah memenuhi dan menyinari kekosongan jiwamu, biarlah hanya cinta dari kedua ibubapamu yang memberi hangat kebahagiaan buat dirimu,
Cukuplah sekadar adik-beradik serta keluarga yang membahagiakan dirimu.

Hawa…
Cintailah Allah dikala susah dan senang, kerana engkau akan memperolehi cinta daripada insan yang juga menyintai Allah.
Cintailah kedua ibubapamu, kerana engkau akan perolehi keredhaan Allah.
Cintailah keluargamu, kerana engkau tidak akan jumpa cinta yang bahagia selain dari cinta keluarga.

Janganlah sesekali tangan yang menggoncang dunia juga menggoncang iman lelaki…

Friday, August 28, 2009

kErJa..

kenape keje??.. aduhai la keje..
keje yg xsudah sudah.. emm hr ni aku agk stress ngn keje..bt still under control :-p
penat otak n mata..hari2 mata aku ngadap pipeline je.hopefully Allah x rabunkan mataku dgn pipe ni..ahaks.
xtualy bukan stress ape pon. aku stress sb bosan dok wat menda yg same je..mmg la dlm kepale ade gak pikir cara lain yg lebih baik..tp xjumpe2 lg kaedah tu.so sabor je le ngn 'situasi' skg ni..
apepon syukur alhamduliLlah sb at least aku ade keje..ade benda yg nk buat siap dpt g site lg tu (collect data dlm cuaca yg panas & meghitamkan aku) hahaha.dan yg ptg ade gak pendapatan tiap2 bulan utk sara hidup.. :-p
saje je meluah..hopefully segala hasil usaha aku yg xseberapa ni ('tp aku je yg anggap beban')akan Allah balas dgn yg terbaik..memang nk jd yg terbaik..tp masih tgh berusaha.semoga hasil usaha aku berjaya dgn cemerlangnye..ameen.

Thursday, August 27, 2009

nape wat blog???

salam n hye..Salam Ramadhan.. actualy ena sign in blog ni adlh utk ena berkongsi ilmu n ape2 pengalaman dr pelbagai orang..
apepun wat mase ni xde lg idea best yg terlintas ni fikiran.hopefully ade rakan2 yg akan membantu ena utk berkongsi cerita ceriti
dlm blog page ni.sb ena ni bukannye terer sgt dlm pem'blog'an ni..hehehe...tp InysaAllah ena akan usaha kan utk kongsi cerita2 or topic2 yg menarik utk kite sume.. sekian dlu wat ms nie.. :-)


aku yg msh belajar
SNZJ :-)