Thursday, December 29, 2011

Al-ankabut

Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, "kami telah beriman," dan mereka tidak diuji?
Dan sungguh, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta.
Al Ankabut ; ayat 2-3

Tersentak hati tatkala terpandang ayat tersebut. Saya sering merasakan bahawa saya telah beriman, dan selalu mintak untuk tidak diuji. Ujian dari Allah sebenarnya untuk melihat ketaatan dan ketaqwaan hamba-hambaNya. kalau dihitungkan nilai dugaan untuk kita, sangat kecil dan ringan dugaan tersebut, berbanding dugaan pada orang-orang yang terdahulu dari kita.

"Allah tidak akan membebani hanbanya selain sesuai dengan batas kemampuannya"

dan Allah telah jelaskan Allah maha mengetahui siapa yang benar dan siapa yang mendustakanNya. Ujian yang diberikan itulah yang mendapat keputusan dari yang Maha Pencipta. kerana Allah yang maha mengetahui. Ujian yang diberikannya juga memberi kekuatan kepada kita untuk menghadapi setiap dugaan.

Wallahua'lam

Sunday, December 25, 2011

love you..


and i mean it.. :)

Monday, December 5, 2011

hupdate lagik

hurm.meh hupdate sket..hehe
tually not very well wat masa ni. i got flu, cough and headache. hukhuk. Allah knows everything, thanks to Allah for giving me this nikmat.. sick make me feel closely to Allah.. everytime i get sick i'm a bit 'manja' n sensitive.. hehe. need to see a doctor ni..huhu. but i've lot of medication..only mam with discipline. found an article from a blog (edited version)

NIKMAT DISEBALIK SAKIT

Rasulullah pernah mengatakan,“Aku mengagumi seorang mukmin karena selalu ada kebaikan dalam setiap urusannya. Jika ia mendapatkan kesenangan, ia bersyukur (kepada Allah) sehingga di dalamnya ada kebaikan. Jika ditimpa musibah, ia berserah diri (dan menjalankannya dengan sabar) bahwa di dalamnya ada kebaikan pula.” (HR Muslim)

antara hikmah sakit adalah seperti berikut ;

1. penggugur dosa-dosa hamba-Nya. Penyakit yang diderita seorang hamba menjadi sebab diampuninya dosa yang telah dilakukan termasuk dosa-dosa setiap anggota tubuh. Rasulullah Saw bersabda, “Setiap getaran pembuluh darah dan mata adalah kerana dosa. Sedangkan yang dihilangkan Allah dari perbuatan itu lebih banyak lagi.”
(HR. Tabrani).

2. Orang sakit yang sabar akan mendapatkan pahala dan ditulis untuknya bermacam-macam kebaikan dan ditinggikan darjatnya. Rasulullah Saw bersabda, “Tiadalah tertusuk duri atau benda yang lebih kecil dari itu pada seorang Muslim, kecuali akan ditetapkan untuknya satu darjat dan dihapuskan untuknya satu kesalahan.” (HR. Muslim dari Aisyah ra).


3. Sebagai penimbal baliknya, ia akan selamat dari siksa neraka. “Aisyah Ummul Mukminin menerangkan sabda Rasulullah Saw bahwasannya sakit kerana demam itu akan menghindarkan orang Mukmin dari siksa api neraka.” (HR. Al-Bazzar)

4. Selalu ingat pada Allah. Keadaan sakit akan membuat orang merasa benar-benar lemah, tidak berdaya sehingga ia akan bersungguh-sungguh memohon perlindungan kepada Allah Swt., Dzat yang mungkin telah ia lalaikan selama ini. Kepasrahan ini pula yang menuntunnya untuk bertaubat.


5.
Selalu mengingat nikmat Allah. Sakit membuat orang tahu nikmat sihat. Jarang yang merasakn nikmat ketika sihat ketika sihat. Begitu banyak nikmat Allah yang selama ini lalai untuk ia syukuri. Bagi orang yang banyak bersyukur dalam sakit, ia akan memperoleh nikmat.

6.
Pembersihan hati dari penyakit. Pendapat Ibnu Qayyim, “Kalau manusia itu tidak pernah mendapat dugaan sakit dan pedih, maka ia akan menjadi manusia ujub dan takabur. Hatinya menjadi kasar dan jiwanya beku. oleh itu, musibah yang pelbagai bentuk diberikan kepadanya adalah sebagi penawar bagi menyucikan kekaratan yang ada pada jiwanya. Itulah ubat dan penawar kehidupan yang diberikan Allah untuk setiap orang beriman. Ketika ia menjadi bersih dan suci karena penyakitnya, maka martabatnya diangkat dan jiwanya dimuliakan. Pahalanya pun berlimpah-limpah apabila penyakit yang menimpa dirinya diterimanya dengan sabar dan redha.”

WaLlahua'lam...

gudnite ^__^

Wednesday, November 30, 2011

KerAna Doa itu..


seharusnya saya lah hamba Allah yang patut sangat2 bersyukur.. kerana saya adalah salah seorang hamba yang Allah pelihara. and i trust on my doa. hanya Allah yang maha memahami. kerana doa saya jadi cekal. mujahadah itu sangat lah berat dan pahit. tapi hasil dari mujahadah itu sangatlah indah..
sering terdetik di hati untuk melakukan perkara2 keburukan, namun Allah sukarkan dan sering juga saya menolak untuk kebaikan, tapi Allah permudahkan.. doa saya "semoga Allah permudahkan segala urusan kebaikan dunia akhirat".. tapi tak pernah pulak saya doa untuk keburukan.. So nak tak nak.. memang Allah mudahkan untuk kebaikan. kerana doa itu, saya sangat bersyukur, ketika saya leka dan lalai, Allah beri saya peringatan, ketika saya malas, lesu dan lemah, Allah tunjukkan jalan kemudahan, ketika saya buntu, Allah rungkaikan kekusutan itu.. SubhanaLlah.. Allah memang Maha berkuasa atas sesuatu..
saya sangat yakin dengan doa kepada Allah, no need to tell the world what you need, what you feel, or what's going on? just raise your hand, ask Allah, seek Allah, and appeal what you need to Allah.. because HE knows everything, tapi Allah inginkan hambanya untuk merayu hanya padanya.. put your trust to Allah, wherever you go, whatever you want... carilah Allah...

WalLahua'lam

Saturday, November 26, 2011

serabut ar.

a bit stress when people start 'sebok' dalam hidup saya.suka benar tanya 'bila nak kawen?" "you dah ada boyfren ke??" "umo you skrg bape? nape tak kawen lagi??"... hurmmm... nampak desperate sangat saya ni untuk kawen???? bab2 kahwin ni kan kerja Allah.. saya bukannya tak usaha.. tapi jangan la stresskan saya.. saya memang ramai kawan lelaki, tapi tak semestinya kawan saya tu 'bakal suami saya'... pantang kata nak jumpa kawan2 lelaki.. you all terus sebok "hai, jumpa boyfren ke?"... "apa nak tunggu lagi kawen je la ngn dia"... hurmm hape you all ingat kahwin tu senang ke? there's lot of thing to think before and after kawen..

deep in my heart bukan saya kata saya tanak kawen tapi biarlah sampai masa yang betul2 Allah janjikan.. main senang2 je nak suh kawen... what happen if kawen tu datangkan mudarat??? bukan you all yang boleh tolong...

please laaa... stop pressuring me..(w'pun saya senyum je bila u all tny mcm2 tp sy stress tau)... sampai ada yang buat fitnah kata saya dah tunang, kata saya jual mahal, kata saya sombong, saya tak laku n so on....watever la you all nak kate.. yang penting saya yang berusaha. saya yang perlu menanggung risiko. dan Allah yang maha memberi atau menarik balik hak Dia...terang2 saya kata pada semua "bukan Saya tanak Kawen"... tapi Allah maha menentukan bila masa untuk saya..


"Ya Allah peliharalah kami dari menjadi fitnah duniaMu ini..dan bantulah kami dalam menempuh cabaran Mu.. sesungguhnya Engkau yang maha menguji dan memberi ganjaran pada kami hambaMu... "

Friday, November 25, 2011

I'll be missing you.. Mira..


it's really touch my heart.. mata da ngantuk tapi tak boleh nak lelap.. teringat pada sahabat yang memang sangat saya sayangi.. Norhamira Mohamad.. there's nothing i can tell her. hampir 5 tahun kami kenal, and now she'll be going.. to be with her husband yang akan bertugas di Kuala Terengganu. how sad I am :(( .. sedih sangat, bila mengimbau kenangan kami bersama. susah senang kami kongsi bersama.. mira is one of my best friend..
4 tahun (dkt2 5thn dah) yang lalu, kami berkenalan 'dengan lagak aku berlakon sebagai budak penang (actually sb muka aku cam org penang, so menyamar laaa :p) that's the first day, then we all sama2 kerja, (OT sampai 4-5 pagi berdua je) makan, lepak, jalan2, gaduh, merajuk n everything.. kami banyak berkongsi, family matter, friends, and yg paling best we all sama2 suka masak. kalau masak kami berdua memang sebok.. huhu.. (nasik kerabu and pad phik kita)
Mira, such a great lady, banyak mengalah (xmcm sy.. asyik nak menang je)..huhu..
hati saya sedang menangis sebenarnya.. sedih sangat (tp sb ego, sy tanak tunjuk sy sedih.hukhuk) .. when i love my friends liLlahi Ta'ala, i'll love them forever, and i've never forget to pray for all of my friend.. May Allah alway be with us.. kalo kasih sayang kerana Allah, inshaAllah akan diberkati.
saya doakan Mira and husband bahagia dan cepat2 dpt baby.. semoga Allah terus kekalkan silaturRahim antara kami.. saya sangat sayangkan sahabat saya.. Norhamira Mohamad..


LOsT

Actually nothing to write.. all the way back from liqa’ i’m thinking nothing.. just drive follow the way.. and i don’t know what’s going on me lately.. ‘___’ Ya Allah...

“Ya Allah jangan bebankan kami dengan bebanan yang berat sepertimana yang pernah Engkau berikan kepada umat yang terdahulu dari kami, dan jangan lah bebankan kami yang tidak kami termampu.. ampunkanlah dosa kami, sesungguhnya kami adalah orang2 yang menzalimi diri sendiri. Wahai Allah yang maha penyayang, kasihanilah kami, sayangilah kami, bantulah kami, rahmatilah kami, pandanglah kami, lindungilah kami, peliharalah kami dari kemungkaran Ya Allah.. Tiada apa yang kami mampu untukMu, kami milikMu Ya Allah.. redhailah kami dunia akhirat Ya Allah.. Engkau yang menciptakan kami, Engkau yang memiliki hati kami, Engkau yang Maha membolak balikkan hati-hati kami.. Tetapkanlah kami pada agamaMu Ya Allah.. Hidupkan kami dengan Iman,matikan kami dengan Iman, matikan kami dengan Husnul Khatimah dan bukannya Suul Khatimah. Berkatilah kami, ampunkan kami, sejahterakan kami dunia akhirat Ya Allah....” amen..

Saturday, November 19, 2011

MoRNiM

In The Name Of Allah.. The Most Gracious Most Merciful..

AlhamduliLlah.. pg ni bangun dengan senyuman.. ^_^

May Allah help my brother 'syakirin utk jwb MUET dgn cemerlang. hope he do it very well. n pagi2 ni saya doakan semoga semua orang yang pernah saya kenali, yang saya pernah sayang, yang pernah menyayangi saya, dan semua kaum muslimin muslimat diberkati dan di rahmati Allah sepanjang masa dunia dan akhirat..

setiap hari minggu je i'll think what to do n where to go? huhuhu... teringin utk keluar bermain n enjoy bersama kanak2 yang berusia 7 tahun ke bawah.. how cute they are.. SubhanaLlah...

lalalalala


Thursday, November 17, 2011

"KILL YOUR DARLING"


Then, lepas baca Quran tu, ina baca plak buku yang baru beli, tajuknya "DI MANA DIA DI HATIKU" tulisan ustaz Pahrol Mohd Juoi.. sangat menarik beberapa paragraph di bawah tajuk "KILL YOUR DARLING" ... get ready to touch your heart..


...... kita perlukan orang lain untuk menyunting tulisan kita. dan pada ketika itu sahaja frasa 'kesayangan' kita dipotong atau diperbaiki. kill your darling, itu istilah yang selalu digunakan dalam bidang penulisan. hasilnya, hasil tulisan kita akan menjadi lebih baik, bernas dan tepat.

Teman, kekadang kehidupan seperti itu juga. Sentiasa ada individu, sikap, pendirian atau pandangan hidup yang kita anggap benar tapi hakikatnya tidak. Walaupun kita cuba bermuhasabah, ia tidak akan kelihatan juga kerana sudah terlalu dekat dengan diri kita.

Cuba dekatkan sedekat-dekatnya tapak tangan kita ke mata sendiri. Semakin dekat, semakin kecil radius penglihatan kita dan ia menjadi semakin kabur. Maka begitulah sikap, pandangan dan individu yang telalul hampir dengan kita. kekadang sudah terlalu hampir hingga kita menjadi 'buta' untuk melihatnya.

Boleh jadi dia seorang teman yang rapat. tetapi hakikatnya, dia adalah musuhmu yang ketat. Tetapi oleh kerana terlalu sayang, onarnya kabur di mata kita. Mungkin kerana pandainya dia melayani perasaan dan impian kita, lalu kita letakkan seluruh kepercayaan, padahal dia sedang bersiap sedia mengkhianati kita.

Mungkin ia sebuah buku yang kita kelek ke sana ke mari. kita baca berulang kali,, lalu pengarangnya kita sanjung dan junjung. namun hakikatnya, buku itu jauh daripada hidayah, tersasar daripada taufik Allah. Sedangkan bertahun-tahun kita sudah berhujah, membuat keputusan dan bertindak atas suluhan buku yang kabur itu.

...............

Boleh jadi ia satu amalan yang kita anggap sangat menyelamatkan. Mungkin juga satu gelar kesolehan 'status ibadat' atau status sosoal yang begitu mententeramkan, melegakan, namun tanpa disedari itulan terowong bagi ujub, riak dan sum'ah mencelah. Rasa baik, tenteram dan aman yang 'dihadiahkan' oleh amal dan gelar itu rupa-rupanya membawa kita ke daerah 'rasa yang tidak berdosa atau kurang berdosa' - satu jurang yang paling ditakuti oelh para solihin dan mukminin.

Cari-carilah di mana kecintaanmu yang mungkin membutakan mata hatimu. Belajarlah daripada kisah nabi Ibrahim a.s yang diperintahkan menyembelih kecintaanya Nabi Ismail a.s - seorang anak yang soleh, taat dan setia manakan mungkin menjadi hijab cintanya kepada yang Esa? Namun Allah menguji Nabi Ibrahim a.s, agar mengutamakan cinta Allah dapripada yang lain,. Siapa sangka Ibrahim yang pernah tega ‘menyembelih’ kebencian pada wajah ratusan berhala, kemudian diperintahkan menyembelih ‘kecintaan’ di wajah anaknya sendiri.

Teman, aku seperti kamu. Kerap dibutakan oleh cinta. Siapakan ‘Ismail-Ismail’ dalam hidup kita? Carilah semua itu disebalik pendirian, prinsip, gelaran, jwatan, amal, isteri, teman dan segala yang menjadi kesayanganmu. ‘Sunting’ tulisan hidupmu dengan imbasan dan suluhan doa. Mudah-mudahan Allah akan memberikan kita panduan dan keberanian untuk jadi seperti Ibrahim a.s. Kill your darling dalam kehidupan.

Sering kita alpa, bahawa yang paling kita cinta itulah yang kerap menjadi hijab untuk mendapat cinta. Bukan untuk menimbulkan dikotomi (pertentangan apalagi dilemma) antara cinta manusia dengan cinta Allah. .. tetapi selalunya begitulah kita teruji. Lepaskanlah cinta yang kecil untuk mendapat cinta yang lebih besar. Apabila kita mendapat cinta yang besar, cinta yang kecil akan menyerah dengan rela.

Apakah Nabi Ibrahim a.s kehilangan Ismail yang rela dikorbankannya? Tidak, bila dia ‘melepaskan’ Ismail, Ismail kekal menjadi anak yang dicintainya. Malah, dia dikurniakan seekor kibasy yang gemuk sebagai hadiah dan barakah kesediannya mengorbankan Ismail a.s. Allah mengajar kita supaya kill your darling bukan untuk mendera, tetapi begitulah yang dinamakan cinta.. sentiasa menagih ujian.

Selepas diuji, layaklah seorang hamba mendapay cinta (manusia) dan cinta Allah kerana Berjaya ‘mengorbankan’ cinta yang kecil demi cinta yang besar! Katakan tidak pada keakuanmu. Katakan kepada keegoanmu, kau bukan aku!

WaLlahua’lam....

kecewa

disaat diri dilanda kecewa.. ku buka Quran dgn niat nak tgk apa yang Allah nak sampaikan sebenarnya

"Dan Dia telah berikan kepadamu segala apa yang kamu mohonkan kepada-Nya. Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan kamu menghitungnya. Sungguh manusia itu sangat zalim dan sangat mengingkari (nikmat Allah)" Ibrahim : 34

pengajaran dari ayat tersebut..
1- actually Allah memberi apa yang aku minta
2- dan Allah tambahkan lagi nikmat utk kebaikan
3- hanya aku yang sentiasa lupa, tak pernah cukup dgn apa yang ada.
4- Allah telah berikan segalanya... kenapa perlu kecewa sedangkan Allah sentiasa ada untuk membantu...

subhanaLlah.


Saturday, November 12, 2011

rindu...

MISS U...

Thursday, October 27, 2011

LoVe tOo..

In the Name of Allah The Most Gracious Most Merciful...


awal2 pagi lg da buka lappy..(sb esok2 xleh wat camni da) huhu..

saya doakan semua baik, excellent dan semua tugas yang banyak dapat dilakukan dengan jayanya.. i know i don't have too much time, but i'll try to the best.. May Allah always on my right...






Ya Allah... thanks for this..

Wednesday, October 26, 2011

TodaY i Don'T FeeL liKe dOinG anYthiNG...

BismiLlahirahmanirrahim....
bangun2 pagi2 saya rasa syukur sgt. axtually telepas tahajjud lg.. hukhuk tapi sy bangun dgn senyum sebab saya mimpi yang menarik. Allah is what u think! Allah anugerahkan mimpi itu ketika subuh. dan saya terjaga utk subuh sebab mimpi tu berkait dengan solat. hurm..
then, apa yg saya alami sepanjang setengah hari ni, adalah CONFUSE!!!
bcoz, i do not know what's happening.. saya cuba mengelak, tapi ia semakin dekat, saya cuba lupakan, tapi ia semakin diingati, dan sy terus cuba dari mengotakan apa yg saya kata tapi ia terus berjaya dikotakan...hurrrmmm..

dengan statement2 tu sume, nampak sgt sy confuse... Ya Allah...

Monday, October 24, 2011

FeELinG sOmEThiNg

rasa sesuatu yang tidak terjangkau fikiran...dalam hati penuh dengan harapan agar apa yang sedang berlegar di hati n minda ku terjawab.. Ya Allah may i know what is happening??? i feel something but i do not know what, and i do not know why... hurmmmm...
May Allah show me the best way..

Sunday, October 23, 2011

wEekenD moRninG

dengan nama Allah yang Maha Pemurah lg Maha Penyayang...

symptom : 1- demam/selesema di hari minggu
2- kerap rashes pada badan
3- tidur lena tapi otak tidak rest
4- tetiba rasa dada sakit dibahagian tengah
Symptom2 tersebut adalah tanda2 stress/tekanan..huhu.. ini berdasarkan kajian/anlisis sy pada diri sendiri..hahaha... 'apa yg di'stress'kan pun xtahu la. sb every plan goes smoothly as planned. hukhuk. Allah yang lebih memahami segalanya.. I just try to make the best for my life n Allah will help me to decide what best for me... what ever happen, hope Allah still hold my heart.. ameen..

Thursday, October 20, 2011

am I that young??? hukhuk

tgh2 berfikir.. tetiba teringat kisah ketika sy ke selayang yesterday.. there's one guy datang utk promote discount card hape tah.. then sy kate kan tanak la..sb last 3 week sy da suruh anak sedara sy settlekan pasal discount yg tak benar tu.. (xtualy sy tipu je cina tu pasal ank sedara.. malas nk layan.. haha)

by the way dia sempat tny " akak umo berapa dah?? " i ask him back "why?? why you need to know???" (hati agak xberminat nk jwb time tu) tapi tah mcm mane tah mulut baik je nk jwb, i said "i da nk 30 dah"... then dgn muka dia yg agak terkejut " ayo! betul ke akak da nk dkt 30 tahun? sy igt budak sekolah yg bwk kereta, akak macam umo 16 tahun.."

rasa macam nk gugur jantung... hukhukhuk.. muda sgt kah saya?? :(
pada orang laen mungkin cerita awet muda ni membuatkan keseronokan.. tapi sy... bukan nk kate tak suka nmpk awet muda.. tapi bila org expect terlalu muda.. sy takot.. patut la agak kerap kena thn masa ada road block. fizikal sy yg tak besar kot membuatkan sy nmpk muda.. alhamduliLlah.. tapi harap sy dpt la tmbah sikit berat badan....huhu..


alhamduliLlah

In The Name of Allah.. alhamduliLlah
"seronoknya tgk mama ngn abah baca Quran baru sama2 sambil dgr kt pen yg bole recite tu" (petikan sms dr my sister Nurfarizan)


AlhamduliLlah, semoga Allah sentiasa merahmati mama n abah and also all my family.
really2 rindu sgt.
actually abah baru saja beli Quran baru (as i said before) n now they're reciting together, study together. syukur sgt2.
may Allah always bless them..

Wednesday, October 19, 2011

realized

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyanyang...

semalam my mama sent me sms.. she's really2 happy.. alhamduliLlah.. Allah Maha mendengar apa yang hambaNya. my mum said,
1- guru Quran dia dapat jadi 'tetamu Allah' SubhanaLlah.. AlhamduliLlah. insyaAllah khamis 20 oct akan berangkat ke Makkah terus.. Ya Allah, i'm always pray for my parents, family n myself. inshaAllah one day we'll be there..
2- Abah belikan Quran digital, n my mama was very surprised. huhu.. canggih n dapat lebih dekat dgn al-Quran.. 'that's what i mean'. alhamduliLlah.. Allah sgt pemurah.

n for me; i just got my new road tax' n just renew my insurance. huhu.. even its too expensive, but my 'niat' for MyB dapat diteruskan.. inshaAllah.. semoga Allah mempermudahkan segala urusan ke arah kebaikan...

Ya Allah please hold my heart... please don't let us go astray... astaghfiruLlah..


Sunday, October 16, 2011

sakit..

hukhuk..
sedang sakit satu badan.. tidak selesa..
semoga Allah memberi keampunan dengan sakit ni...

amin

qoute's for today..



Cantik Atau Tidak, Kenapa berbeza????

In The Name of Allah The Most Gracious Most Merciful
"Hai manusia, Sesungguhnya Kami ciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnga orang yang paling mulia di atara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaksa antara kamu, Sesungguhnya Allah Maha mengetahui lagi Maha mengenal. Al-Hujurat : 13



kenapa Allah ciptakan kita berbeza? sebenarnya hanya untuk kita saling mengenali. tak kisah la lelaki atau perempuan, besar atau kecik, gemuk atau kurus, cantik atau buruk, semua tu Allah tak pandang pun. so kenapa perlu beriya-iya dari biasa2 nak jadi cantik? dari gemuk nak kurus? dari kurus keding nak gemuk? dan sampaikan ada dari 'perempuan nak jadi lelaki and lelaki nak jd perempuan' nauzubiLlah..
memang tak salah untuk kita nampak lebih cantik dan menarik. tapi biar la kena dengan kehendak Allah, kadang2 nak bergaya tak kena tempat, hak Allah kita tak tunaikan,(i mean bertudung, solat, jaga hak snd, agama, hak ibubapa n so on) kita nak Allah jadikan kita menarik. since kita tak tunaikan hak Allah, rase2 Allah nak bg ke kt kita jugak??? hurm.. nak mudah camnilaaa... "ade ke orang yang nak bagi kita makanan dengan senang2 je tanpa kita bayar (dlm dunia skg la)?? kecuali hari jumaat kt masjid (tu pun kdg2 je..hehe)"

actually ikutkan ayat Quran kat atas, Allah tak pandang pun kecantikan, keelokann yang ada pada hambaNya. Allah kata 'yang paling mulia adalah orang yang paling bertakwa'. So, cantik ke kita, buruk ke kita, kurus ke kita, gemuk ke kita, lelaki atau perempuan, tak perlu nak persoal, Teruskan berusaha untuk mencapai TAKWA kepada Allah, sebab Allah hanya pilih hati orang yang bertakwa bukan rupa paras yang menarik. *Bilal bin Rabah kulit hitam je tp masuk syurga* :-)

Kurangkan MELAWA Tingkatkan TAKWA... ^_^

Wallahua'lam....

*xtually aku pun nak cantik, tapi malu nak mintak sb mmg xlayak* ;p

BoOk FaiR

In the Name of Allah, The Most Gracious, Most Merciful...
Thanks Allah, giving me chances for me to enjoy my day.. actually its Yours. i just borrow it from You.. alhamduliLlah..

satu hari, sibuk dari pagi smp malam. actually this is the time for me to rest, but rase nak share something. ^-^.. penat sgt hari ni.. awal2 pagi g kerja ' hurm, oleh sebab semalam lupa nk susun kerusi, so early in the morning sorang2 je g ofis utk susun kerusi meja utk latihan.. huhu. but the strength was given by Allah.. alhamduliLlah. settle sume, then lupa bawak duit nk bayau catering tghari, dalam tenang... balik umah utk amik... then alhamduliLlah program ok. habis je keje... g basuh kete..actually nak basuh snd tp mcm xmampu sebab amatlah kotornya.. hehe. pastu baru balik umah sewa jap, basuh baju, mandi n solat, settle pegi plak ke Jalan A sb nk be together nk g Tmn Cemerlang (makan laksa) hehe.. ptg tadi plak, kami ke BOOKFAIR ' BIGBAD WOLF BOOK'
TERBAIK !!!! nak gile tgk buku macam2 n murah2.. huhu..tp xdpt beli byk sb masa xcukup...
huhuu..i've bought 3 books, self help.huhu.. inshaAllah akan dihabiskan baca sume.


.... ngantuk sgt da nie.. nextime la cite huhu

Saturday, October 15, 2011

have it.

Berdoalah, kamu tidak akan rasa sunyi dan keletihan




Thursday, October 13, 2011

Too Much..











i want to disappear!!!! may i go?

Wednesday, October 12, 2011

Don’t Let Me Fall..

Underneath the moon, Underneath the stars Heres a little heart for you Up above the world, Up above it all Heres a hand to hold on to But if I should break, If I should fall away What am I to do? I need someone to take, A little of the weight Or I’ll fall through You’re just the one That I’ve been waiting for I’ll give you All that I have To give and more But don’t let me fall Take a little time, Walk a little line Got the balance right Give a little love, Gimme just enough So that I can hang on tight We will be alright, I’ll be by your side I wont let you down But I gotta know, No matter how things go That you will be alright You’re just the one That I’ve been waiting for I’ll give you all That I have To give and more But don’t let me fall Underneath the moon, Underneath the stars Heres a little heart for you Up above the world, Up above it all Heres a hand to hold on to Your just the one That I’ve been waiting for I’ll give you All that I have To give and more But don’t let me fall You’ll be the one That I’ll love forever more I’ll be here holding you High above it all But don’t let me fall
video

1,2,3,4 I lOvE YoU..

I'll always lovE..


video

ThrEe WorDs

video

tak sukanya menyayangi...

In The Name of Allah.. The Most Gracious Most Merciful..

aduh.. Ya Allah.. seksanya rasa menyayangi... susah utk lepaskan, susah utk berpisah.. Ya Allah, terima kasih kerana memberi daku sedikit kasihh sayangMU, ampunkan la hambaMu ini kerana menyalah guna perasaan yang Engkau kurniakan..
i dunno wat to do da nie... huhu.. YA ALLAH... kerana perasaanMu ini ampunkan daku..

Tuesday, October 11, 2011

Kerana Make-Up tak boleh solat.. :-(

In the Name of Allah, The Most Gracious Most Meciful...

terdengar satu soalan diajukan 'KO TAK SOLAT KE??'... jawapannya "alaa, aku MALAS NAK MAKE UP BALIK ARR"... DUSHHHH!!! macam nak gempa je rase.. amat terkilan rasa hati, kerana make dia tak nak solat.. dalam hati tertanya.. 'dia jahil agama ke?' hurm. tapi i'm just saying nothing, takut ada yang terkilan nanti. oleh kerana IMAN saya masih lemah, saya hanya menegur dalam hati.. Ya Allah bukakan la pintu hati mereka2 yang tidak mengenaliMU agar mereka sedar mereka adalah milikMU. sesungguhnya aku hanya hamba yang lemah... ameen.

Thursday, September 29, 2011

NUMB!!

KALO TGH STRESS, NAK NYANYI LAGU NI BOLEH KAN?? HUHU..

I’m tired of being what you want me to be
Feeling so faithless lost under the surface
Don’t know what you’re expecting of me
Put under the pressure of walking in your shoes
(Caught in the undertow just caught in the undertow)
Every step that I take is another mistake to you
(Caught in the undertow just caught in the undertow)
[Chorus]
I’ve become so numb I can’t feel you there
Become so tired so much more aware
I’m becoming this all I want to do
Is be more like me and be less like you
Can’t you see that you’re smothering me
Holding too tightly afraid to lose control
Cause everything that you thought I would be
Has fallen apart right in front of you
(Caught in the undertow just caught in the undertow)
Every step that I take is another mistake to you
(Caught in the undertow just caught in the undertow)
And every second I waste is more than I can take
[Chorus]
I’ve become so numb I can’t feel you there
Become so tired so much more aware
I’m becoming this all I want to do
Is be more like me and be less like you
And I know
I may end up failing too
But I know
You were just like me with someone disappointed in you
[Chorus]
I’ve become so numb I can’t feel you there
Become so tired so much more aware
I’m becoming this all I want to do
Is be more like me and be less like you
[Chorus]
I’ve become so numb I can’t feel you there
I’m tired of being what you want me to be
I’ve become so numb I can’t feel you there
I’m tired of being what you want me to be

Istimewanya Tahajjud??

tajuk muqaddimah TV9 pagi ni.. 'Kenapa istimewanya Tahajjud??' hukhuk.. nak nangis rasa sebab Allah mmg bagi yg terbaik. bukan apa ina da miss tahajjud utk 2-3hari semata2 sebab malas.. Ya Allah betapa Engkau maha pemurah menjadikan hati ini sgt bersalah kerana tidak cuba utk dekat dgn Allah sedangkan Allah turun setiap malam utk doa2 dan keinginan hambanya.. rasa terkilan sgt.. hukhukhuk

Tuesday, September 27, 2011

saya sedih ni..

hurmmm.. bole x sy nk complaint je kt sini.. huhu.. xtually skg masih ofis hour tapi sb sy sgt stress sy tak boleh nk luah kt sesape dah.. sy sebenarnya sgt terkilan sebab sy kena marah.. kenapa sy sorang je kena marah sedangkan kerja tu kami buat sama2. tak faham la saya.. selalu sy yang kena, mentang2 la sy ni terima je apa2 yg orang kate, sume boleh hambur la kt saya.. hukhukhuk.. sy sedih sgt. tak tahu laa.. macam2 tugas sy kena buat, dah kerja banyak please jangan la harap sy boleh settlekan dalam 1 masa. sume kerja2 tu baru sgt dgn sy dan sy xsuka pun kerja camni xtually. tapi dalam xsuka pun sy cuba jugak utk suka dan buat apa yang termampu, when its come out of my capability sy tetap cuba kan?, tp jangan la salahkan sy kalau sy xmampu, sebab sy dah gtau awl2 bukan senang utk sy buat semua skali gus. hukhukhuk. Ya Allah, panjang la pulak komplen.. tapi i have no choice. please Ya Allah pleeeaaassseeee... i don't know what to do.. hurmm :-((

Monday, September 26, 2011

ciri-ciri lelaki soleh idaman wanita

Tatkala seorang jejaka memandang cermin, apa yang selalu difikirkan adalah "handsome kah aku?", "adakah otot-otot aku semantap Arnold Schwarzenegger?" dan seumpamanya.
Apa kata selepas ini, kita bertanyakan soalan berikut ketika memandang cermin :
1. Adakah aku sentiasa taat kepada Allah dan Rasullulah?
2. Adakah jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hidup aku?
3. Adakah mati syahid adalah cita-cita hidup tertinggi aku?
4. Selama ini, adakah aku sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran daripada Allah?
5. Ikhlaskah aku dalam beramal?
6. Adakah kampung akhirat menjadi tujuan utama hidupku?
7. Takutkah aku kepada ujian Allah dan ancaman-Nya?
8. Adakah aku selalu memohon ampun atas segala dosa-dosaku?
9. Adakah aku zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya?
10. Adakah solat malam menjadi kebiasaanku?
11. Adakah aku bertawakal kepada Allah atau aku kerap mengeluh?
12. Adakah aku kerap memberikan infaq di waktu senang mahupun sempit?
13. Berusahakah aku untuk menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah di antara mereka?
14. Kuatkah aku amar maaruf dan nahi munkar?
15. Adakah aku sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan?
16. Adakah aku seorang pemaaf?
Andai jawapan kepada persoalan-persoalan di atas adalah positif belaka, maka anda memiliki ciri-ciri lelaki soleh idaman wanita!

hurm..

just a simple thing about my heart. actualy still xfaham ngn hati sendiri, tak tahu kenapa 'dia' masih lg berlegar2 difikiran sy.. hurm. 2-3 menjak ni mcm makin kuat plak.. tapi kenapa 'dia'?? hurm. what to do ya? still don't understand..

Friday, September 23, 2011

HEHE

ehe... =D mencuri waktu. hari ni all HOD meeting. and ramai staf yg tiada di pejabat.. sunyi sepi ofis hr ni.. tapi keja betimbun nk siapkan ni. gaji, report audit, work envi, etc.. macam2 laa.. hukhuk.. owh Ya Allah please help me...

Tuesday, September 20, 2011

Saya ke yg tak FAHAM...

hurmmm... kadang2 nak jugak mengeluh.. *xtualy almost everytime.. tapi dlm hati je. huhu..
kadang2 org wat salah kt saya.. sy diamkan je, senyum aje tapi bila sekali sy wat silap orang ungkit tiap2 hari.. TIAP2 HARI ok.. aduyai.. sy pun tak faham kdg2 kenapa jadi camtu. pastu kalo salah saya.. sume org kena tahu sy wat salah, hurmm.. apa kebaikan mendedahkan aib orang. kdg2 org xsedar kot teguran boleh menjatuhkan air muka seseorang.. hurm.. entahlah YA ALLAH, saya tak faham.. ampunilah hamba Mu ni YA ALLAH.. sesungguhnya kami tidak akan sempurna.. please guide me YA ALLAH.. coz i'm really need YOU now & forever..

Tuesday, September 13, 2011

Huraian Al-Fatihah yang menyentuh Qalbu

1- Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

2- Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang Memelihara dan Mentadbirkan sekalian alam.

= Allah Rabbul A'lamin..pentadbir alam merangkumi segala yg ada dilangit, n daratan, angkasa seluruhnya...
pembuktian dengan adanya siang dan malam yang berganti2.. tiada siapa yang Maha mentadbir selain Allah.. maka, Dia lah yang selayaknya
menerima pujian.
= kita perlu mengenal Allah, bila kenal Allah akan dtg rase cinta, takut n mngharap pd Allah
= kenal melalui 2 ayat (ayat Al-Quran) baca kitab, tadabbur (memahami maksud ayat2 al-Quran), dan cube belajar
bhs Arab, utk faham Al-Quran.
= Ayat Allah yg diluar.. iaitu penghayatan kita terhadap segala apa yg ada pada alam semesta.
cthnya Allah bg ulat dlm batu mkn.. kejadian siang malam dan lain2.


3- Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
= Ar-Rahman, Ar-Rahim... Maha sayang lagi menyanyangi.. Maha luas kasih sayangNya.. tidak sikit pun nikmat ini terabai..

4- Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari akhirat).
= mengiktiraf Allah Malik... maha memiliki hari kiamat (qiaumiddin)
hidup kita bkn dunia shj..semua akn dperhitungkan pada hari yang telah dijanjikan.

5- Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
= lps mengaku/ikrar.. kita akn tahu, hidup kita sbnrnya utk mnyembah Allah.. abdikn diri pd Allah.. Tidak Aku ciptakan
manusia n jin melainkan utk beribadat pada KU..
=Org menyembah selain Allah akan menemui kegagalan, krn penciptaan manusia adalah utk menyembah Allah
(sesungguhnya, solatku, ibadatku, kehidupanku, dan kematianku adalah kerana Allah)

6- Tunjukilah kami jalan yang lurus.
= dpt lihat camane adab berdoa 1- puji Allah 2- membersarkan keangungan Allah, then baru boleh meminta
= sesiapa berpegang pada tali Allah dia lah yang paling beruntung.
= banyak jalan yg ada dimuka bumi ni. tp jalan Allah adalah jalan yang terbaik.

7- Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang
Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.
= maknanya kita benar2 berharap untuk mendapat kerdhaan Allah.. dan bukan kemurkaan Allah..


waLlahu'alam

Saya dah ada Kakak Ipar..

pada July lalu AlhamduliLlah abang saya telah selamat diijabkabul dengan kakak ipar sy..
nasruddin n hanita.. May Allah Bless them n guide them to the best journey...
saya plak bila lagik yer?? hehe.. inshaAllah dengan doa dan restu akan ada rezki dr Yang Maha Esa.. ^_^

* let's take a look sikit2 pict yg ada..



ameenkan doa solat hajat.. thanks Mama




pasangan di bilik yg kami hias serba ringkas. ;p



welcome my sis in law..



my youngest sister smpt touch up mama ;p



just simple.. tp boleh tahan laa.. ;p



next inshaAllah will be my ceremony.. please pray for me ya.. heheehe ^-^v

back again..

hehe, let's start with BismiLlah n smile.. :-)
lama sungguh tidak menghupdate. kehidupan skrg sangatlah sibuk.
dan sangat kesuntukan access. so, coretan, hasil fikiran susah utk dipaparkan. dan kadang2 smp jd lupa untuk menyampai. btw sgt berharap untuk sentiasa menghupdate input2 yang menarik. ;-)

Wednesday, September 7, 2011

10 Tanda Jodoh.. waLlahua'lam..

Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang lovely perkatakan? Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita

1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang atau selesa bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.

Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.

Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.

Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.

Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.

Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.

Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.

Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Saturday, January 8, 2011

NoThIng

huk huk huk
kadang2 kita rasa sesuatu yang kita suka adalah baik
tetapi pada Allah kadang2 yang kita tak suka adalah lebih baik untuk kita
since kita da berusaha utk yang terbaik, tetapi Allah kata itu bukan yang terbaik untuk kita, so
kita kena redha kan??
rasa perit, terkejut, sedih, untuk berhijrah
apa yang diharap, dengan berhijrah ni akan lebih baik.
tetiba terasa berterima kasih pada insan yang sudi menemani kesedihan..
tetapi selagi tidak ku mengadu pada yang Esa,
hati masih gundah.. masih gelisah..

Hanya Allah yang menentukan segalanya
apa yang kita nak, semua kita boleh mintak, tetapi belum tentu dapat
belum tentu yang kita nak tu yang terbaik..


semoga Allah anugerahkan kita yang terbaik..